Ecocide wordt een internationale misdaad

28 september 2020
Deel dit met je vrienden

De noodsituaties met klimaat en ecologie zijn het resultaat van schadelijke industriële activiteiten. De risico’s zijn al decennia lang bekend maar toch gaat het maar door en door.

Hoe kan het?

De verantwoordelijkheid ligt bij hen die beslissingen nemen aan de top van industrie, financiën en overheid. Als burgers kunnen en moeten we verantwoordelijkheid nemen voor wat we eten en kopen, maar gewone burgers nemen die beslissingen over investeringen en beleid op hoog niveau niet. Gewone burgers kunnen daarom niet de schuld krijgen van ecocide. Maar we kunnen wél helpen om het te stoppen. Onlangs werd Katy Olivia van Tergouw, directeur van de Stop Ecocide Foundation geïnterviewd voor MaatschapWij.

Bescherm de Aarde, verander de wet. Zo wordt ecocide een internationale misdaad

Op dit moment is grootschalige beschadiging en vernietiging van de Aarde wettelijk toegestaan. Hierdoor viert ecocide overal ter wereld hoogtij. De oplossing voor vrijwel al onze ecologische problemen? Maak van ecocide een internationale misdaad, aldus Katy Olivia van Tergouw. Want alleen dan kunnen we de natuur écht beschermen.

Van landschapsrestauratieprojecten tot grootschalige plastic opruimacties: wereldwijd zetten honderdduizenden mensen en organisaties zich in om de natuur te herstellen. Maar zolang we de planeet in een hoger tempo verwoesten dan we haar oplappen, blijft het dweilen met de kraan open. Volgens Katy is het dan ook tijd om het probleem bij de bron aan te pakken. “Een verbod op ecocide kan ervoor zorgen dat de stekker uit de massale vernietiging van ecosystemen wordt getrokken. Milieuschade veroorzaken door olieboringen en het op grote schaal lozen van chemicaliën is dan bijvoorbeeld niet meer toegestaan.”

Van civiel naar strafrecht

Het plan? Simpel gezegd kunnen we de Aarde redden door van ecocide een internationale misdaad te maken. Want zodra CEO’s, ministers en presidenten strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor de misdaden die ze tegen de natuur begaan, verandert alles.

Katy legt uit: “Als je in elkaar wordt geslagen kun je aangifte doen. Vervolgens wordt iemand aangeklaagd en kan diegene zelfs gevangenisstraf krijgen. Dit komt omdat geweldpleging, net als andere misdaden zoals moord en beroving, onderdeel is van het strafrecht. Het gekke is dat ecologische misdaden meestal niet onder het strafrecht vallen, maar onder het civiel en administratief recht. Hierdoor kan de dader vaak alleen een boete worden opgelegd. Bovendien is het aanspannen van een civiele procedure duur, want je hebt er een advocaat voor nodig. Grote corporates kunnen boetes dus gewoon incalculeren. En een rechtszaak winnen van een bedrijf dat over een eindeloze stroom aan geld en de beste advocaten ter wereld beschikt, is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Teken de petitie en word Aardebeschermer

Je kunt op de site van Stop Ecocide direct Aardebeschermer worden. Zolang deze petitie loopt en handtekeningen blijft genereren, zal deze regelmatig gebruikt kunnen worden om aan regeringen de groeiende steun van burgers aan te tonen, zowel op internationaal als op nationaal niveau. De petitie kan voor onbepaalde tijd getekend worden zodat momentum wordt gecreëerd naarmate steeds meer overheden hun steun betuigen.


Deel dit met je vrienden