Net als op ontelbaar veel plaatsen over de gehele wereld kent Nederland duizenden voorbeelden van maatschappelijk initiatief. Mensen gaan in hun dorp of wijk zelf aan de slag met wonen, energie, zorg, voedsel, vervoer, natuur en nog veel meer. De trekkers van twee initiatieven hebben ons gevraagd hier eens naar te kijken als econoom. Kunnen wij begrijpen wat zij doen en kunnen we helpen dat te verbeteren?
Hier is onze conclusie: initiatiefnemers werken in hun dorp of wijk niet aan één doel, maar aan meerdere doelen en daarbij zetten zij heel handig hun middelen in om die doelen te bereiken. Zo besparen ze kosten en creëren meer opbrengsten. Hier is ook onze aanbeveling: denk bij elk middel na welk volgend doel je daarmee ook kunt bereiken. Dit is wat wij de trekkers van beide initiatieven zagen doen en in deze publicatie laten we dat in meer detail zien.
We trekken nog een conclusie en die gaat over competitie als leidend principe in de economie. Maatschappelijke initiatieven bieden daarvoor een alternatief. Competitie is: alles inzetten voor een enkel doel, maar daardoor ook heel veel weggooien wat waardevol is. Het alternatief is integratie, elk middel inzetten voor zoveel mogelijk opeenvolgende doelen en daardoor zoveel mogelijk gebruiken wat waardevol is. Wij denken dat dit een interessant gegeven is voor velen die zoeken naar een nieuwe economie, omdat zij zien dat teveel competitie niet goed is voor de samenleving.
Deze publicatie is bedoeld voor allen die met maatschappelijk initiatief werken en zeker voor de initiatiefnemers en voor actieve bewoners. Mensen die werken voor overheden, bedrijven en maatschappelijke instellingen kunnen er uiteraard gebruik van maken. Dit laatste geldt ook voor mensen met interesse in economie en vooral nieuwe economie.
Veel leesplezier,
Jurgen van der Heijden en Maarten Nijman
Download de publicatie: Integratie naast Competitie Nieuwe Economie in Kloosterburen en Koffiehuis
Over de auteurs
Jurgen van der Heijden werkt als adviseur duurzame economie voor AT Osborne. Als vrijwilliger is hij voorzitter van Nederland Zorgt voor Elkaar en van de Vereniging van Energiecoöperaties en -Initiatieven in Noord-Holland.
Maarten Nijman werkt als projectleider bij Our New Economy en als coördinator voor De Grote Transitie en is daarnaast zelfstandig adviseur duurzame procesverbetering. Als vrijwilliger is hij betrokken bij verschillende transitie initiatieven, lokaal en landelijk.