Week van het Andere Geld

12 maart 2018
Deel dit met je vrienden

Deze week – van 12 tot 16 maart – is het op scholen weer De Week van het Geld. Een mooie ‘reclamecampagne’ voor geld zoals we dat allemaal kennen. Geld heeft goede en handige eigenschappen, maar er zijn ook wel problemen met geld. En er ontstaan veel problemen door de manier waarop we over geld denken. In De Week van het Geld worden veel problemen en ongemakkelijke feiten niet vermeld. Daarom kun je met deze korte quiz je kennis toetsen: welke problemen zijn er rondom geld? Zo willen we leerlingen aanmoedigen om ook stil te staan bij mogelijke alternatieven voor geld.


Graag geven we meer inzicht in deze feiten van geld en geldcreatie. Daarvoor hebben we een quiz ontwikkeld. Leuk om het gesprek in de klas over geld meer in balans te brengen. Maar vooral om een statement te maken tegen de grote marketingcampagne van “de week van het geld”. Internationaal groeit de kritiek op het geldsysteem en de speculaties op financiĆ«le markten. Het is goed om dat geluid ook in de klas te laten horen.

De vragen van de quiz zijn afgestemd op leerlingen in de klassen 2-3 van het voortgezet onderwijs (havo/vwo). Handig voor een economie les deze week. Leerlingen kunnen in groepjes van 3 of 4 de quiz te doen en vervolgens bedenken welke inzichten ze nu hebben over geld. Maar je kunt de quiz natuurlijk ook zelf even doen!

Ga naar de quiz (deze link kun je ook delen, bijvoorbeeld met jouw leerlingen).

We hopen dat je de quiz inderdaad leuk vindt en met leerlingen gaat doen. We zouden het op prijs stellen als je dit ook via Social Media wil delen.


Deel dit met je vrienden