15 – 16 september: Alternative Finance Festival

4 juli 2018
Deel dit met je vrienden

Op 15 september 2018 is het 10 jaar geleden dat de zakenbank Lehman Brothers in de Verenigde Staten omviel. Dit was het begin van de financiële crisis van 2008 en de reddingsoperatie door de overheid kostte tientallen miljarden. Er zijn intussen enkele maatregelen getroffen, maar de financiële sector is niet wezenlijk veranderd en we zijn vrolijk op weg naar een volgende crisis. Op 14, 15 en 16 september vindt daarom het Alternative Finance Festival plaats om te laten zien dat het niet alleen anders kan en moet, maar dat er al een heleboel alternatieven aan de weg timmeren!

Het Alternative Finance Festival (AFF) is een grassroots festival door heel Nederland. Lokaal georganiseerd door mensen die bezig zijn met financiële verandering, van burgercoöperaties tot ethisch bankieren, van lokaal geld tot onvoorwaardelijk geven.

Lokaal

Het Alternatieve Finance Festival nodigt iedereen uit om op of rond 15 september een feestelijke activiteit te bezoeken. Dit zijn evenementen georganiseerd door individuen, coöperaties, geëngageerde kunstenaars en organisaties die zich op welke manier dan ook met (financiële) alternatieven bezig houden. Wat voor soort evenementen er georganiseerd worden, is helemaal aan degene die het organiseert! Inmiddels staan de eerste evenementen al op de kaart.

Landelijk

Op 16 september organiseren we in samenwerking met enkele partners een dagprogramma. Er zullen discussies en workshops zijn over de link tussen de financiële sector en maatschappelijke thema’s. Denk daarbij aan: milieu, democratie en ongelijkheid, geldcreatie en complementaire munten. We evalueren de stand van zaken 10 jaar na het uitbreken van de crisis en welke oplossingen we nu kunnen en moeten uitvoeren. De dag en sessies zullen verzorgd worden door (onder voorbehoud) Our New Economy, Ons Geld, United Economy, SOMO, Transnational Institute, Sustainable Finance Lab, Milieudefensie en Tax Justice. Met wellicht muziek en optredens voor de festivalsfeer.

En internationaal

Het Alternatieve Finance Festival is onderdeel van vele acties en initiatieven die door de Change Finance-coalitie van Europese NGOs en netwerken in Europa worden georganiseerd rondom 15 september. Op die datum geven we wereldwijd een signaal af dat de crisis al 10 jaar geleden werd ingeluid met de val van Lehman Brothers en dat er van wezenlijke verandering niet veel terecht is gekomen. Samen laten we zien dat en hoe verandering nodig en mogelijk is.

Willen degene die zeggen dat het niet kan, de mensen die het al doen niet teveel in de weg lopen!

Meedoen

Het Alternatieve Finance Festival verwelkomt iedereen die wil deelnemen aan de evenementen en/of er een wil organiseren. Waar je ook woont, wat je in je dagelijks leven ook doet, en hoeveel je ook maar wel of juist helemaal niet weet van (alternatieven voor) de financiële wereld. Dus wil je een evenement organiseren als bijdrage aan het festival? Leuk! Kijk voor meer informatie voor  organiseren van een evenement voor tips en meld je evenement aan.

Organisaties achter het festival

Het Alternatieve Finance Festival is een initiatief van Our New Economy (ONE) en wordt ondersteund door De Grote Transitie, SOMO, TNI, Milieudefensie, SFL, Rethinking Economics NL, Good Finance, Jongeren Milieu Actief (JMA), en Ons Geld.


Deel dit met je vrienden