Van Eco-efficiency naar Eco-sufficiency

6 november 2017
Deel dit met je vrienden

Op maandag 20 november is er in Brussel een conferentie waar kritisch gekeken wordt naar de effecten van efficiency bij het gebruik van energie en grondstoffen, en ook naar mogelijke alternatieven voor het huidige intensieve gebruik. De titel luidt dan ook “Eco-sufficiency: moving beyond the gospel of eco-efficiency”.  De bijeenkomst wordt gehouden bij het European Economic and Social Committee van de Europese Unie. De organisatie is in handen van Friends of the Earth Europe. De toegang is vrij maar registreren is wel noodzakelijk.

Het blijkt nodig te zoeken naar alternatieve routes, want bij vele stappen naar meer efficiency zien we bijvoorbeeld het beruchte rebound-effect optreden. Dan blijken we zelfs achteruit te gaan in plaats van vooruit. De term ‘Eco-sufficiency’ duidt op een zoektocht naar andere manieren om echt aan duurzame ontwikkeling te werken. Tussen overvloedig gebruik van energie/grondstoffen en schaarse middelen ligt de middenweg van het genoeg. Genoeg hulpbronnen voor een goed menselijk bestaan voor allen, maar binnen de duurzame grenzen van de Aarde.

Conferentie en rapport

De conferentie loopt parallel met de productie van een rapport door Friends of the Earth, waaraan met name wordt meegewerkt door de duurzaamheidsdeskundigen die ook een lezing verzorgen tijdens de conferentie in Brussel. De publicatie wordt in februari 2018 verwacht. Dit zijn de inleiders en hun topic.

  • Anna Coote (hoofd Social policy van de New Economics Foundation (Engeland) >>> Werktijd verkorting
  • Sylvia Lorek (voorziter van SERI Duitsland) >>> Duurzame consumptie
  • André Reichel (professor Critical Management & Sustainable Development aan de Karlshochschule International University) >>> Industriële strategieën
  • Manu V. Mathai, (professor aan de Azim Premji University in Bangalore (India) >>> Perspectieven vanuit het mondiale Zuiden
  • Klára Hajdu, (Senior Policy Officer bij het CEEweb) >>> Quotering
  • Blake Alcott, (PhD in Ecological Economics en mede-auteur van “Degrowth: A Vocabulary for a New Era”) >>> Het Rebound-effect

Als u wilt deelnemen aan het debat met deze auteurs, en diverse andere betrokken vertegenwoordigers, om de nieuwe koers vorm te geven voor eco-sufficiency, kom dan meedoen! De conferentie vindt plaats in het Jacques Delors Building in Brussel.

Om te registeren, volg deze link.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: riccardo.mastini @ foeeurope.org (FoEE Resource Justice & Sustainability Campaigner)


Jan Juffermans


Deel dit met je vrienden