Op naar de Aandeelhoudersvergadering van Shell!

21 mei 2016
Deel dit met je vrienden

Wie had dat ooit gedacht, dat ik een aandeel Shell zou kopen?

Maar het is vorig jaar toch gebeurd. Begin september maakte ik 28 euro over aan Follow This, 23 euro voor 1 aandeel en 5 euro voor de organisatie. Kort daarvoor ontmoette ik namelijk journalist Mark van Baal in debatcentrum De Zwijger in Amsterdam. Hij is de initiatiefnemer van de lumineuze actie om de transitie van Shell naar een duurzaam bedrijf van binnen uit te versnellen. Dus ik was meteen verkocht. Het beeld van David en Goliath blijft inspireren. Intussen doen al 1438 aandeelhouders mee met samen 224.213 aandelen!

Circustheater

Volgende week dinsdag (24 mei) gaan we met een delegatie van de 1438 aandeelhouders naar de Aandeelhoudersvergadering in Scheveningen, in het Circustheater. Dan zal er gestemd worden over deze motie die door Follow This is ingebracht: Shell will become a renewable energy company by investing the profits from fossil fuels in renewable energy; we support Shell to take the lead in creating a world without fossil fuels and expect a new strategy within one year. Spannend wordt of ook de pensioenfondsen, zoals het ABP, voor zullen stemmen. Want ook de pensioenfondsen vinden intussen dat Shell moet stoppen met het verder zoeken naar nieuwe bronnen. Want berekend is dat maar liefst 80% van de reeds gevonden bronnen onder de grond moeten blijven om binnen de maximaal 2 graden opwarming te blijven. Dit wordt de ‘Carbon bubble’ genoemd.

Ecocide op Aarde

Mark van Baal zal als eerste over de motie het woord voeren. En ik heb me aangemeld om een vraag te stellen. Dat is deze: er wordt vaak gezegd dat het klimaat pas in de toekomst gevaarlijk zal worden… Maar kent u het rapport van het instituut DARA in Madrid, met de titel ‘Climate Vulnerability Monitor’? In dat rapport  staan twee cruciale cijfers over de situatie nu: per jaar vallen er nu al 400.000 klimaatdoden ofwel ‘Climate Deaths’. En de hele keten van de productie en consumptie van fossiele energie – dus van gas, olie en kolen – vergt wereldwijd per jaar nu al 4,9 miljoen mensenlevens. Een stille Ecocide op Aarde. Dus een reden te meer om de transitie flink te versnellen. Daarom is mijn vraag: kent u die Monitor?

Iedereen kan nog steeds meedoen om de koers van Shell te veranderen, al is het maar met 1 aandeel: ga naar Follow-this.org en alles wijst zichzelf.

Boxtel, 20 mei 2016, Jan Juffermans


Deel dit met je vrienden