Ook de Tweede Kamer wil welvaart beter meten

28 oktober 2015
Deel dit met je vrienden

Begin oktober werd de tijdelijke commissie Breed Welvaartsbegrip door Kamervoorzitter van Miltenburg geïnstalleerd. Die commissie gaat uitzoeken of we onze welvaart nog wel goed meten. Als Platform DSE zijn we blij dat nu ook de Tweede Kamer zich deze vraag stelt. Punt 5 van De Grote Transitie is ‘Gebruik een dashboard van indicatoren die onze welvaart goed meten en stop met de eenzijdige focus op de groei van het BBP’.

Voor samenstelling en informatie van de TK-commissie, zie hier. De commissie zal eerst nagaan wat het Bruto Binnenlands Product precies wel en niet meet, en welke rol het BBP speelt bij het bepalen van het beleid. Vervolgens gaat de commissie na of er andere indicatoren nodig zijn, en welke dat dan moeten worden.

Het Platform DSE heeft aan de gebreken van het BBP en aan de alternatieven ervoor altijd al veel aandacht besteed. Bij de oprichting, met het congres Eerlijk delen = Eerlijk meten in 2006, vroeg een petitie met 850 ondertekenaars aan de Tweede Kamer de regering middelen ter beschikking te laten stellen om alternatieven voor het BBP door te laten rekenen. Een interview met Lou Keune en Bob Goudzwaard over die petitie is hier nog terug te luisteren. Verdere informatie over onze activiteiten rond dit punt is te vinden via ons punt 5.

Wij hebben de nieuwe commissie veel succes gewenst, en laten weten dat wij graag een bijdrage aan dat succes zullen leveren.


Deel dit met je vrienden