De campagne ‘De Grote Transitie’, die door het Platform DSE is gestart, staat niet op zichzelf. Het is een internationale beweging, die steeds vaker de term ‘The Great Transition’ gebruikt.
Het is een beweging die heel breed is en over vele thema’s gaat, zoals energie, voeding, bouwen, de grondstoffen en handel in het algemeen. Gezien die thema’s gaat het dus in feite over economie, over ons gezamenlijke huishouden, lokaal, nationaal en mondiaal. Binnen de transitiebeweging is het gevoel gegroeid dat we alleen op de diverse thema’s meer duurzaamheid kunnen bereiken als vooral ook de huidige neoliberale economie flink van koers verandert. Daarom is de aandacht voor een duurzame en solidaire economie de laatste jaren fors toegenomen.
Internationaal
In Groot-Brittannië is het de NEF in Londen, de New Economics Foundation, die al enkele jaren campagne voert voor ‘The Great Transition’ (zie deze pagina). Ze maakten een basisdocument en zijn ook op diverse deelthema’s actief, zoals de geldschepping, het energiebeleid, ‘clone towns’ (het feit dat steden steeds meer eenvormig worden door al die internationale winkelketens) en landbouw/voedsel.
In de Verenigde Staten huist het ‘Great Transition Initiative’, opgericht in 2003 vanuit de scenario-studies van de ‘Global Scenario Group’. Zij vormen een internationaal netwerk voor de verkenning van de concepten, strategieën en visies voor een Grote Transitie. Ook uit de VS komt het boek ‘The Great Transition’ van Lester Brown, dat vooral gaat over de immense veranderingen die op energiegebied moeten gaan gebeuren. Maar energie heeft ook direct te maken met de mondiale voedselproductie, vervoer, met bouwen en renoveren enzovoort.
In België is het bijvoorbeeld de journalist Willy de Backer, die regelmatig info over belangrijke ontwikkelingen rondstuurt met als motto ‘Scooped onto The Great Transition’, samen met een kort commentaar. Daar kun je je gratis op abonneren. Zie voor meer info en de vele scoops zijn site ‘The Great Transition’.
In Denemarken vinden we de beweging ‘Omstilling Nu’ (Transitie Nu). Zij willen de contouren van een duurzaam en solidair economisch systeem schetsen en de politiek en samenleving in beweging zetten. Op 14 en 15 november organiseren ze hun tweede grote conferentie over praktische middelen om de transitie te bewerkstelligen. In hun bibliotheek vinden we onder andere het boek ‘Den Store Omstilling’ van Jørgen Steen Nielsen – ja, De Grote Transitie!
Ook de Degrowth-beweging
In vele landen, en met name in Europa, is de ‘Degrowth-beweging’ actief, die de grote transitie bepleiten naar een geplande krimp-economie, uitgaande van het feit dat de Aarde nu al ruim 50% overbelast is (global overshoot). Dat betekent dat we samen, met ruim 7 miljard mensen, sinds ongeveer 1970 veel meer consumeren dan de Aarde duurzaam kan opbrengen. En daardoor teren we nu in op de mondiale hulpbronnen (denk aan hout , vis en grondstoffen) en de kwaliteit van onze leefomgeving degradeert (bijv. klimaatverandering, fijn stof en plastic soep). Er zijn intussen vier internationale congressen gehouden. De laatste was in Leipzig (2014) en de volgende is in Budapest (september 2016).