Maandag 19 oktober: discussieavond Groene Belastingen

10 september 2015
Deel dit met je vrienden

Als het om economie en duurzaamheid gaat is er geen ‘silver bullet’. Toch is er één maatregel die zowel de economie als het milieu direct een grote dienst zou bewijzen: het verlagen van de belasting op arbeid en het tegelijkertijd verhogen van de belasting op grondstoffen, grondgebruik en schadelijke emissies. Samen noemen we dat de vergroening van het belastingstelsel. Maandag 19 oktober van 20.00 tot 22.00 discussiëren we hierover in Utrecht. Het onderwerp zal uitgebreid worden ingeleid door de volgende ingewijden:

Twitter-Groen-Belastingstelsel-2

Klaas van Egmond (Sociaal-Economische Raad, Sustainable Finance Lab) maakt u wegwijs in de noodzaak tot een duurzaam economisch systeem en geeft zijn visie op de vergroening van het belastingstelsel. Van Egmond is zich als hoogleraar geowetenschappen is gaan toeleggen op economische vraagstukken en schuwt daarbij geen enkel politiek of economisch dogma.

Carla Dik-Faber, Tweede-Kamerlid voor de ChristenUnie, neemt met ons door hoe de recente voorstellen voor een belastingherziening zijn gestrand. Die uitstel is overigens niet heel erg; ook volgens Dik-Faber mag er véél meer groene en sociale ambitie in de belastingverschuiving, waar zij uitgebreid op in zal gaan.

Giuseppe van der Helm is directeur bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) én voorzitter van Tax Justice Nederland. Daarvoor werkte Giuseppe bij DSM, Sigma Coatings en Valvoline Europe. Ook Giuseppe geeft zijn visie op de vergroening van het belastingstelsel.

Martijn Blom werkt sinds 1999 als milieueconoom bij CE Delft, met als specialisaties evaluatie van milieubelastingen en fiscale vergroening. Zijn ambitie is bij te dragen aan haalbare en effectieve economische instrumenten in het milieubeleid en een verdere vergroening van het belastingstelsel.

Van Paul Metz, lid van Platform DSE, hoort u over de fundamentele ideeën en oplossingsrichtingen: heffingen over de waarde van land en bodemschatten, met vervolgens de eerlijke verdeling van de vruchten van de Aarde (het Earth Dividend).

Met een voorwoord van Frans van der Steen (Platform DSE). Er is ruime tijd voor discussie met de zaal.

Inloop: 19.30. Aanvang: 20.00. Programma duurt tot uiterlijk 22.00.
Lokatie: Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht

Schaf hieronder uw toegangsbewijs aan! (Ziet u niets? Klik dan hier.)


Deel dit met je vrienden