De Grote Transitie

Manifest voor een duurzame en solidaire economie

Klimaat-“Nobelprijs”-winnaar is geen klimaatheld

Deze week werd de Nobelprijs in de Economie uitgereikt aan William Nordhaus, voor zijn werk rondom klimaatverandering. Dat klinkt op het eerste gezicht goed, maar voor wie beter kijkt naar Nordhaus’ werk is dit een blamage voor het Nobel-comité. Want hoewel hij veel over het thema heeft geschreven, is Nordhaus niet bepaald een klimaatheld. Hoe zit dat precies? Daarvoor moeten we even teruggaan naar een interne strijd tussen economen. (meer…)

Negatieve inkomstenbelasting is beter dan het onvoorwaardelijke basisinkomen

De ‘Week van het basisinkomen’ is weer voorbij. Vrijwel onopgemerkt, als je afgaat op de progressieve media. Volgens de speciale website waren er weinig activiteiten. Rechtse media daarentegen hadden meer aandacht voor het basisinkomen. Zoals Das Kapital, dat een experiment in Liverpool bij voorbaat de grond in boort. Of De Telegraaf, die schrijft over een initiatief van de Zwitserse filmmaker Rebecca Panian. Zij wil 880 inwoners van een klein Zwitsers dorp een jaar lang een basisinkomen van 2200 euro per maand geven. Dan komt de aap uit de mouw: ‘Zij wil de proef financieren met crowdfunding en gaat er een film over maken.’

Als de vlag er zo bij hangt, dan is het hoog tijd om heel kritisch naar het onvoorwaardelijk basisinkomen te kijken. Voor een alternatief kunnen we ons te laten inspireren door een ‘links’ idee van een ‘rechtse’ econoom.

Zelfs Rutger Bregman, in Nederland de meest bekende pleitbezorger, zette eind vorig jaar een andere koers in: ‘We schuiven het idee van een universeel basisinkomen op de lange baan.’

(meer…)

Symposium Alternative Finance

Bovenop het goedgevulde grassroots programma van het Alternative Finance Festival het komende weekend wordt er ook een mooi centraal dagprogramma georganiseerd op zondag 16 september! Dit vindt plaats in het prachtige Academiegebouw (Domplein 29) in Utrecht. Het is binnen 15 minuten te lopen vanaf Utrecht CS.

Het wordt een dag vol discussies en workshops over de link tussen de financiële sector en maatschappelijke thema’s. Denk daarbij aan: milieu, democratie en ongelijkheid, geldcreatie en complementaire munten. We evalueren de stand van zaken 10 jaar na het uitbreken van de crisis en welke oplossingen we nu kunnen en moeten uitvoeren.

(meer…)

Nieuwe Democratie op wijk- en dorpsniveau

In vroeger tijden had ‘de onderkant van de maatschappij’ de overheid hard nodig, vooral als bescherming tegen de grillen van grootgrondbezitters en industriebaronnen. Inmiddels is de wet- en regelgeving zo’n ingewikkelde jungle geworden dat de mensen aan de onderkant van de maatschappij er eerder last dan voordeel van hebben. Om het tij te keren, moeten we experimenteren met radicale vormen van zelfbeheer op wijk- en dorpsniveau. Wat zijn de eerste ervaringen en hoe kan het beter?

trabajo, techo en tierra

Ieder mens heeft recht op de 3 t’s: trabajo (werk), techo (huis) en tierra (grond). Dit was de opvatting van de Katholieke Kerk, althans volgens paus Franciscus in het unieke interview in de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws, in november 2015.

Werk en een huis, dat is duidelijk maar wat moeten we met dat derde recht? Vroeger had menigeen – zelfs in de stad – een lapje grond om wat groenten te verbouwen, of een varken te houden. Omdat loon of andere inkomstenbronnen niet voldoende waren om alle monden te voeden. Maar die tijden zijn hier toch allang voorbij!

Of moeten we dit drieluik eerder symbolisch opvatten? Zoals de Heilige Drie-eenheid ook naar iets anders verwijst. Werk staat voor inkomen, plus zingeving en status. Een huis is een privé-plek waar je beschermd bent tegen wind en regen, tegen dieven en nieuwsgierige buren. Dan staat grond symbool voor de naaste omgeving die je deelt met andere mensen. Zowel in positieve als in negatieve zin. Positief als je gezamenlijk een buurtfeest organiseert, spullen bij elkaar kunt lenen of groenten uit de volkstuin met elkaar deelt. Negatief als je last hebt van je buren of buurtgenoten, door geluidsoverlast of ander asociaal gedrag. (meer…)